Classic Stelvio Rallye 2010

2010-07-02
VeteránPasso Stelvio 2757 m n.m.

   Veterán klub ELP sídlící v Přerově byl založen před osmi lety. Sdružuje majitele vozidel, kteří fandí novějším veteránům 60. a 70. let. Těžištěm jsou silné motocykly a sportovní automobily.
   Běžnou praxí klubů HV je pořádání různých soutěží a srazů. Většinou je kluby pořádají v místě sídla klubu a blízkém okolí. Je to logické. Klub se prezentuje v domácím prostředí, které důvěrně zná.
   Veterán klub ELP šel a jde jinou cestou. Vždy počátkem prázdnin organizuje několikadenní rallye pro motocykly. Většinou do zahraničí s mnohasetkilometrovým náběhem trati. V loňském roce mne pozvali na Panonnia Rallye. Ta směřovala přes Slovensko a maďarské pusty. Cílem byl Hungaroring, který byl pronajatý a účastníci akce si mohli změřit své síly na závodní trati. Loni jsem nabídce rallye odolal.
   Letošní nabídka byla opět lákavá a zajímavá. Pětidenní rallye na Passo Dello Stelvio. Jde o druhou nejvýše položenou silnici v Alpách. Nekonečnými serpentinami, které jsou vytesány do skály se silnice šplhá do výšky 2760 m. Je to úzká cesta a opravdu prudké stoupání. Zatáčky jsou velmi ostré s neskutečným převýšením. Tato fakta jsem si zjistil předem a nabídce zúčastnit se rallye jsem neodolal.
   Vlastní odjezd byl v pátek 2. července. První etapa vedla trasou Přerov, Znojmo, Retz, Krems, Linz. Cílem byl Salzburk. Měřila 488 km. Díky drobné chybě v čtení itineráře jsem sice najel 600 km, ale společnou prohlídku města ve večerních hodinách jsem zvládl. Zato jsem navíc viděl jedno z nádherných jezer pod Alpami. 
   Sobotní druhá etapa vedla údolím mezi Alpami. Kolem Insbrucku se zastávkou v Kitzbúhlu pokračovala na italské území. Měla pouze 274 km. Ale i to bylo v kopcovitém terénu až moc. 
   Etapa třetí vyvezla účastníky rallye na již zmíněný vrchol. Ono avízované stoupání předčilo veškerá očekávání. Projíždět zatáčky s neskutečným převýšením chce trochu jezdeckého umu a hlavně opatrnosti. V den výjezdu se v nedalekém Bormiu konal motorkářský sraz s 8000 motocykly. Díky krásnému počasí se poměrně hodně tamějších motorkářů vydalo za stejným cílem jako my. Stručně řečeno. Jedna motorka za druhou. Nahoře tak tisícovka motorek. Kupodivu však klid, pořádek a pohoda. A mezi nimi 14 účastníků rallye z Moravy. Nejmladšímu bylo 20 let, nejstaršímu skoro 70. let. Sedm motocyklů. 2x novější BMW, jeden Harley z 80. let a potom japonská klasika. Suzuki GS 1000 E, Suzuki GSX 1100 E, Yamaha XJ 400. K tomu servisní vozidlo s dámami účastníků. Pouze jediná, zocelená, absolvovala celou cestu na motocyklu BMW.
   Po náročném sjezdu serpentinami dolů, kdy dostaly zabrat především ruce držící celou váhu motocyklu, se výprava přesunula do cíle etapy, horského hotelu nedaleko Garmisch Parkenkirchenu. Tam byli vyhodnoceni účastníci akce a byly  rozdány upomínkové plakety z výjezdu na "střechu Evropy". Poslední dvě etapy vedly přes Mnichov na Šumavu a následná, v prudkém dešti zpět na Moravu. Celková délka rallye byla něco málo pod 2000 km. Pro účastníky nevšední zážitek, dokonalá organizace, výborná parta lidí stejné motorkářské posedlosti.
    A kam za rok? Šuškalo se cosi o ostrově Mann. Takže uvidíme, čím veteran klub ELP Přerov překvapí v roce 2011.

Mgr.Tomáš Kunštátský - www.eurooldtimers.com

Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
 

 
img img img img img img img img
Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla
19.9.2024
Copyright © 2000 - 2024 EuroOldtimers.Com TOPlist Reklama | Kontakt