Bedford HA ­- otec lehkých užitkových vozů

Veterán

   Dne 21. srpna 1964 byla oficiálně veřejnosti představena nová malá dodávka Bedford řady HA. Tato značka, náležející do koncernu Vauxhall, byla v této době jedním z největších producentů užitkových vozidel ve Velké Británii. Cílovými zákazníky nového vozu byli především řemeslníci, malí obchodníci a farmáři.
   Nový model zaujal v nabídce značky Bedford místo nejlehčího vozu. Cílem vývoje bylo vytvořit automobil jednoduchý na výrobu a údržbu, který by byl navíc spolehlivý a samozřejmě navýsost praktický. Výsledkem byla provedení HAE a HAV, jež byla na první pohled stejná, ale lišila se svými užitnými hmotnostmi. Provedení HAE uvezlo 390 kg a HAV 472 kg nákladu. Druhé z nich mělo pohotovostní hmotnost 714 kg (HAE 698 kg) a bylo koncipováno jako luxusnější (vnější ozdobné lišty, vybavenější interiér).
   Jednoduchá samonosná dvoumístná karosérie krabicovitého vzhledu měla za řidičem prostor pro náklad o celkovém objemu 1,982 m3. Na délku užitný prostor měřil 1 703 mm, po sklopení sedadla spolujezdce pak dokonce až 2 895 mm. Jeho šířka 1 447 mm byla mezi podběhy zúžena na 970 mm, výška tohoto prostoru činila 995 mm. Přístup k ložné ploše byl jednak zevnitř, ale především rozměrnými dvoudílnými dveřmi v zádi.
   Předností nového modelu Bedford se stala skutečnost, že byl od samého začátku koncipován jako užitkový automobil, čemuž bylo během vývoje vše podřízeno. Robustní zadní hnací tuhá náprava byla odpružena podélnými půleliptickými péry, které byly naladěny pro progresivní účinek. Díky tomu se zadní odpružení přizpůsobovalo nejen stavu vozovky, ale také aktuálnímu zatížení. Sofistikovaný systém navíc přinášel samostabilizující účinky při průjezdu zatáčkou. Ještě rafinovanější byla náprava přední. Zavěšení předních kol lze považovat za nezávislé, ačkoli závěsné mechanizmy jsou loženy na společné nápravnici. Pérování zajišťovalo jedno trojlisté péro, uložené pod nápravnicí. Zde spočívalo v gumových segmentech a během jízdy se deformovalo v několika místech, a navíc různými směry. Toto komplikované řešení opět přinášelo výhody stabilizujícího účinku a neměnné polohy kol vůči vozovce. Všechna kola byla opatřena teleskopickými tlumiči. Bubnové brzdy na všech kolech mohly být na přáni nahrazeny vpředu kotouči a doplněny podtlakovým posilovačem. Rezervní kolo našlo své místo pod úložným prostorem a bylo přístupné zpod vozu. 
   K dispozici byl jediný motor. Šlo o podélně uložený, relativně vyspělý řadový čtyřválec s rozvodem OHV a velmi krátkými zdvihacími tyčkami (technické údaje naleznete v připojené tabulce). Doplněn byl plně synchronizovanou čtyřstupňovou převodovkou a spojkou s mechanickým ovládáním.
   Pracoviště řidiče bylo vzhledem k poslání vozu poměrně komfortně zařízeno. Byla zde měkká sedadla s povrchem z PVC, ovládací prvky rozmístěny podle tehdy nejmodernějších poznatků o ergonomii. To platí také pro vhodně umístěnou páku ruční brzdy a krátkou řadicí páku. Lépe vybavený model HAV měl například pod celou palubní deskou širokou odkládací přihrádku nebo vnitřní osvětlení. Od lehčího provedení HAE se zvenčí lišil chromovanými nárazníky namísto lakovaných (totéž platilo o vnějších zpětných zrcátcích) a chromovanými lištami. Za příplatek se u obou provedení dodávaly například zámek řízení, kompresní poměr zvýšený z 7,3:1 na 8,5:1, topení, zapalovač, samostatné sedadlo pro spolujezdce či šestice  laků karosérie.
   Hned od počátku byla k dispozici verze kombi, vyvinutá Martinem Walterem. S Bedforem v základním provedení sdílela naprostou většinu komponent, pouze za předními sedadly byla instalována ještě lavice pro další dva cestující. Důmyslný mechanizmus umožňoval v případě potřeby velmi snadno zadní sedadlo zcela sklopit, takže podlaha zavazadlového prostoru probíhala až za přední sedadla v ideální rovině. 
   Značka Bedford neponechala při vývoji svého nového dvojmodelu nic náhodě a prototypy absolvovaly statisíce mil zkušebního provozu ve všech možných režimech. Bedford řady HA se stal základem pro řadu dalších lehkých užitkových automobilů.

autor: Jiří Duchoň
foto: Bedford a archiv autora

magazín
TIPpro Oldtimer

Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 

 
img img img img img img img img
Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla
18.9.2024
Copyright © 2000 - 2024 EuroOldtimers.Com TOPlist Reklama | Kontakt