Opel Manta

VeteránOpel Manta Irmscher

   Opel Manta byl představen jako konkurent Fordu Capri v roce 1970. Jeho tvary připomínaly legendární Ford Mustang a právě design byl jedním z důvodů, proč se tohoto automobilu prodalo přes 1 milion kusů ve dvou generacích. Dalšími důležitýmu vlastnostmi bylo tehdy velmi populární uspořádání 2+2 a skvělé jízdní vlastnosti za dobrou cenu.

Manta A
   Jako základ modelu Manta posloužil Opel Ascona, se kterým se Manta shodovala takřka ve všem, kromě karoserie. Původně se designéři pokoušeli pracovat s přední maskou modelu Ascona, ale ta nevyvolávala emoce, které se od sportovního vozu očekávaly.
   K pohonu sloužily motory o objemech 1,2, 1,6 a 1,9l a výkonech 60 – 105 koní. Nejslabší motor o objemu 1,2 byl ale v nabídce pouze v Evropě. Převodovka byla na výběr čtyřstupňová manuální, nebo třístupňový automat. Manta byla známá svými nadprůměrnými jízdními vlastnostmi, které jí pomohly také k několika vítězstvím na poli rallye.
   Vznikly také dvě speciální edice, Manta Rallye a Manta Luxus. Rallye byla plně vybaveným modelem s přídavnými světlomety, sportovními koly, barevným provedením a sportovním výfukem. Luxus pak nabízel několik nových barev a čalounění. V roce 1975 byla Manta v USA vybavena vstřikováním paliva kvůli emisním regulacím.
   Na evropském trhu bylo k dostání několik verzí Manty. Patří mezi ně například Berlinetta, která byla vlastně upravenou verzí Luxus. Další speciální verze vznikaly na bází GT/E, což byla evropská edice s přídavnými mlhovkami a sníženým předním spoilerem. Jako jediná evropská verze byla také vybavena vstřikováním paliva. Na jejím základě vznikly například verze „Black Magic“, která byla celá v černé barvě s kostkovaným interiérem a „Swinger“ v bílé barvě s obdobným interiérem.
   Produkce Manty A skončila v roce 1975 s celkovým počtem 498 553 ks. Poté jí nahradila Manta B.

Speciální verze
  
První z nich byla „Turbomanta“, které vzniklo pouhých 33 exemplářů. Prvních 5 kusů vyrobila britská společnost Broadspeed přímo pro Opel. Automobil měl skvělé jízdní vlastnosti a mnohem vyšší výkon, než základní verze. Vycházel v Many 1,9 S a úpravou kompresního poměru, turbodmychadla a kompresoru se podařilo z motoru dostat 156 koní. To vozu stačilo na zrychlení z 0 na 100 km/h za 7,6 sekund, což byl v té době lepší čas, než kterého dosahovalo Porsche 911. Všech 5 vozů bylo ve žluté barvě s černým pruhem a nápisem „Turbomanta.“ Vysoký výkon se však znatelně projevil na spotřebě a Opel se tak rozhodl další produkci zastavit. Britský importér vozů Opel, firma D.O.T (Dealer Opel Team), však byl vozem natolik nadšen, že se rozhodl pokračovat v produkci tohoto vozu sám. Díky němu vzniklo dalších 28 vozů, které vznikly na bázi modelu Berlinetta z roku 1974 v černé barvě s nápisem Turbo na zádi.
   Druhou verzí byla TE2800, kterou se rozhodla vyrábět firma Transeurop engineering z Belgie. Tato verze nevznikala v úzké spolupráci s Opelem, neboť ten o projekt neprojevil zájem a neměl zájem mít na voze ani své logo. Proto se firma obrátila na dvorního úpravce vozů Opel, německý Steinmetz. Společně se jim povedlo do vozu zasadit šestiválcový motor 2,8 z modelu Commodore s dvěma karburátory. Výkon dosahoval 142 koní a zrychlení z 0 na 100 Km/h se odehrálo během 7,5 sekund. Celkově bylo vyrobeno 79 těchto vozů, které nesly označení TE2800. Steinmetz také nabízel zvýšení výkonu až na 230 koní pro závodní účely, a tak se můžeme dnes setkat s několika posledními vozy na některých historických rallye.

Manta B
   Manta B1 nahradila svého předchůdce v roce 1975. Vznikla opět na bázi Ascony, která byla krátce předtím také inovována. Design automobilu byl ještě sportovnější a nechal se inspirovat modelem Chevrolet Cavalier. Objemy motorů se opět pohybovaly mezi 1,2 a 1,9l s výkonem od 60 do 105 koní. V roce 1979 byl motor 1,9 nahrazen novým dvoulitrem se vstřikováním od firmy Bosch, který si polepšil až na 110 koní. Rok 1977 znamenal uvedení třídveřové verze, měla výklopné víko kufru a znamenala vyšší praktičnost při používání.
   Až po 7 letech se Manta B dočkala faceliftu. Model B2 znamenal upravený přední spoiler, boční prahy, nové zadní křídlo a změněný přední gril. Radikální změny se udály v motorovém prostoru. Stávající motory byly vyměněny za nové o objemech 1,3, 1,8 a 2,0 l. Verze GT/E byla v roce 1983 přejmenována na GSi.
   Produkce pokračovala velmi úspěšně dále, motor 1,8 nabízel mnohem lepší spotřebu paliva a používal bezolovnatý benzín, a tak zůstal v produkci po celých 5 let. Dvoulitr se od roku 1984 nabízel pouze k vrcholové verzi GSi. Dva roky před ukončením produkce byla uvedena verze „GSi Exclusive“, která obsahovala maximální výbavu, červené sportovní sedačky Recaro, a sportovní bodykit s přítlačným křídlem na zádi. Tyto vozy jsou dnes velmi vzácné a velmi těžko k dostání v původním stavu.
Celkově vzniklo 535 000 kusů Manty B.

Speciální verze
   Opel se s modelem Manta angažoval také v závodech rallye, když navázal spolupráci s firmami Steinmetz a Cosworth. V roce 1981 obdržel prvních 23 vyladěných vozů i400. Vozy mohly být ve třech verzích. “Prase 1“ disponovala 144 koňmi, „Phase 2“ 230 koňmi a „Phase 3“ dokonce 300 koňmi. Někteří závodníci dokonce dokázali vyladit motor až k 340 koním.
   Celkem vzniklo 245 vozů ve specifikaci i400. Dalším zajímavým modelem byl i200 s výkonem 125 koní, který byl vlastně pozměněným modelem GSi a vznikl v 700 exemplářích. Dodnes je vyhledáván jako sběratelský kousek. To samé lze říci také o modelu i240, který měl ještě o 11 koní více a jehož vzniklo dokonce pouhých 300 kusů.
   Irmscher se také pokusil o vlastní vůz na bázi Manty B, jak jinak než zastavěním šestiválcového motoru. Vůz byl představen na Ženevském autosalonu a dostal přízvisko „Paradiesvogel“ podle jeho barevného provedení. Nakonec vzniklo 28 exemplářů, které jsou dnes velmi ceněnými sběratelskými exponáty.

Jan Matoušek

Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 

 
img img img img img img img img
Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla
20.9.2024
Copyright © 2000 - 2024 EuroOldtimers.Com TOPlist Reklama | Kontakt