Renault VI (a) – rok výroby 1904

Veterán

   Jednou z nejstarších automobilek, která bez přestávky funguje do dnešní doby, je bezpochyby Renault, založený přesně před 110 lety. Jen o pět let mladší je „sportovní“ Renault VI (a), jenž je zřejmě nejstarším originálním automobilem v provozuschopném stavu na našem území.

   Až do roku 2005  byl za nejstarší u nás dochovaný Renault považován typ AX z roku 1909 patřící do sbírek NTM. Před několika lety se objevil vůbec první Renault z roku 1898, ale v tomto případě šlo o dokonalou repliku.
   Renault VI (a) ležel dobrých třicet let ve Francii rozložený v bednách, než jej objevila parta veteránistů a přivezla jej do Čech, kousek za Prahu. Vzácný automobil složila a vystavila na Retro Prague 2005, ještě v původním stavu, rezavý a zaprášený. Kupodivu moc součástek nechybělo, na rozdíl od dokumentace, která se vůbec nedochovala, a tak renovátoři pracovali jen podle několika fotografií. Práce jim šla tak od ruky, že za sedm měsíců mohli poprvé otočit klikou a vyrazit na zkušební jízdu.
   Motor naskočil napoprvé. Pak stačilo ještě nastavit ručním plynem pod volantem volnoběžné otáčky, zařadit a mohlo se vyrazit. Právě renovace motoru byla asi nejnáročnější z celého restaurování. Musel se rozebrat do posledního šroubku a znovu postavit. V motoru je trvalá náplň oleje (2,5 litru), který se díky mazacímu zařízení přečerpává do kapacího zařízení a odtud se trubičkou rozvádí na všechna ložiska do motoru i na spojovací hřídel.
   V roce 2006 mohli unikát poprvé spatřit návštěvníci Retro Prague. Stál na stejném místě Průmyslového paláce jako rok před tím, tentokrát už zrestaurovaný.
   Jedná se o velice vzácný model se sportovním kratším podvozkem o rozvoru 272 cm, kterého bylo vyrobeno jen několik kusů. Podvozek, který tvoří obdélníkový nýtovaný rám z ocelových profilů, nese číslo 4483, pochází z roku 1904 a vychází ze stejné platformy, jakou použil Marcel Renault o rok dříve při tragickém závodě Paříž – Madrid. Je odpružen listovými pery a kupodivu pohodlně zvládá nerovnosti vozovky. Je vidět, že byl konstruován pro šotolinové cesty. Žádné velké rázy při jízdě neucítíte. Nožní brzda působí na zadní kola a ruční na kardanový hřídel.
   Kola jsou dřevěná loukoťová (pneumatiky 880x12) a kupodivu nebyla ani shnilá. Karosářské díly stačilo očistit a nalakovat, všechny díly jsou původní kromě acetylénového osvětlení, které nahradilo elektrické, aby se automobil mohl zúčastňovat veteránských soutěží. Vůz je dlouhý 3930 mm, široký 1610 mm, vysoký 2050 mm a váží 1236 kilogramů.
   Vůz karosovaný jako 2+2 pohání vpředu pod hliníkovou kapotou, uložený řadový kapalinou chlazený čtyřválec SV o objemu 4390 cm³ . Výkon 40 k přenáší na zadní kola čtyřstupňová mechanická nesynchronní převodovka s postupným řazením 4+1. Právě díky více než čtyřlitrovému motoru bez problémů dosahuje ještě dnes rychlosti až 75 km/h při 1000 otáčkách za minutu (nejvyšší otáčky 1400/min). Na sto kilometrů spotřeboval mezi 25 až 35 litrů paliva.
  Nádherně zrenovovaný Renault můžeme dnes obdivovat na nejrůznějších  veteránských akcích po celé republice. Je důkazem technické dovednosti několika českých nadšenců.
   Kolik bylo vlastně těchto vozů vyrobeno asi dnes už jen těžko někdo zjistí. Vozů s    klasickým podvozkem mělo být snad vyrobeno osm, s kratším rozvorem asi jen dva. Jeden je u nás, a o druhém se nic neví.
   Na závěr si jen připomeňme, že firma Renault Fréres byla založena v roce 1899 bratry Louisem, Fernandem a Marcelem Renaultovými. Zatímco poslední dva jmenovaní studovali na univerzitě, Louis jen s námahou dokončil školu a víc než o učení se zajímal o techniku. Ve třinácti letech se spřátelil s Leonem Serpolletem, konstruktérem parního vozidla, který byl pro něho učitelem. V roce 1898 rozebral tříkolku De Dion a přestavěl ji na automobil s novým podvozkem s nezávislým zavěšením kol, motor přemístil dozadu a řetězový pohon nahradil kardanovým. Láska k automobilům byla tak velká, že s pomocí bratrů začal vyrábět automobily. Už v roce 1904 představil pět modelů – dva dvouválce a tři čtyřválce, o čtyři roky později sestrojil první šestiválec o objemu 9,5 litru.
   Ještě dnes je radost vidět, jak Renault VI (a) s pány Michalem Pomahačem nebo Josefem Holakovským dokáže uhánět po silnici. Jeho stáří byste mu určitě nehádali.

Jindřich Lasík

Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 

 
img img img img img img img img
Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla
20.9.2024
Copyright © 2000 - 2024 EuroOldtimers.Com TOPlist Reklama | Kontakt